Alkor neemt meerderheid Franse winkels over van Office Depot   

Venlo, Nederland, 04/06/2021 

Als resultaat van de herstructureringsprocedure onder gerechtelijk toezicht (Redressement Judiciaire), gestart door het lokale management van Office Depot Frankrijk in februari 2021, hebben de insolventie-instanties van de Rechtbank van Koophandel te Lille goedkeuring gegeven aan de verkoop van het merendeel van de retailwinkels aan Alkor.  

Ondanks de inspanningen van het lokale management heeft Office Depot FRANCE, dat ook fysieke winkels exploiteert, in de tien jaar vóór de Covid-19-pandemie verlies op verlies gestapeld, voordat het ook nog ernstig werd getroffen door de lockdown.   

Als onderdeel van de procedure hebben de door de rechtbank aangestelde bewindvoerders een verkoopprocedure in gang gezet. Partijen met interesse hebben de afgelopen weken verschillende haalbare scenario’s onderzocht. Naast het management was er belangstelling van verscheidene strategische bieders die hun consolidatie- en integratieplannen uiteen hebben gezet en die werden ondersteund door strategische middelen.  

Alkor is een 60 jaar geleden opgerichte coöperatie met een geconsolideerde omzet van 440 miljoen euro. De groep telt 1.850 werknemers en werkt met 157 aangesloten detailhandelaars verspreid over Frankrijk en de overzeese gebieden, die actief zijn op de markt van kantoorartikelen. Alkor laat de Office Depot-winkels opgaan in haar bestaande portfolio van retailzaken, dat momenteel bestaat uit Majuscule, Burolike en Ioburo.  

De overname voorziet in het behoud van 50 van de 60 winkels, het in dienst houden van 460 werknemers en een re-integratieprogramma voor nog eens 370 werknemers, ondersteund door een solide bedrijfsplan en financiering. Alkor zal zorgen voor een nieuw thuis voor de werknemers en Office Depot Europe ondersteunt de overgang van het bedrijf naar de nieuwe eigenaar op basis van een Transition Service Agreement voor zowel de IT als het merk. Alkor is een strategische koper en was één van een aantal geïnteresseerde partijen. Op basis van het solide financiële plan dat is gepresenteerd, heeft Office Depot Europe er vertrouwen in dat er hiermee een goede langetermijnoplossing is gevonden voor de Franse detailhandel. 

In de afgelopen jaren opereerde de Franse bedrijfstak onafhankelijk van de rest van Office Depot Europe, op een stand-alone-basis. Daardoor heeft de verkoop geen invloed op de rest van de Groep en zullen de bedrijfsactiviteiten in de andere Europese landen op dezelfde voet worden voortgezet. 

Office Depot Europa zet haar strategische routekaart en herstructurering voort 

De afgelopen twee jaar concentreerde Office Depot Europe zich op zijn Europese kernmarkten. Als onderdeel van deze strategie heeft Office Depot Europe al succesvol de Centraal en Oost-Europese bedrijfstak weten te verkopen in november 2019, de Scandinavische divisie in mei 2020, de Spaanse contract- en directhandel in de zomer van 2020 en de Italiaanse bedrijfstak eerder dit jaar. 

In de toekomst zal Office Depot Europe vasthouden aan haar focus op e-commercegerichte bedrijfsvoering in de Europese kernlanden, waar het profiteert van een sterke en toonaangevende positie.  

Bovendien zal het doorgaan met de implementatie van Viking+: het transformatieprogramma dat in 2020 is gelanceerd. Met Viking+ stroomlijnt en vereenvoudigt Office Depot Europe zijn processen en systemen, worden de Contract- en Direct-bedrijfsonderdelen samengevoegd en wordt het bedrijf geheroriënteerd rond het e-commercegerichte omnichannel-merk Viking. De afgelopen maanden is aanzienlijke vooruitgang geboekt met het programma en Office Depot Europe zal het programma voortzetten volgens het stappenplan en de doelstellingen.  

Door te focussen op de kernmarkten, de groei van de online activiteiten en het Viking+-programma kan Office Depot Europe zich op lange termijn blijven positioneren als een succesvolle marktleider op het gebied van werkplekoplossingen.  

Meest recente berichten

Excepteur sint occaecat nulla cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit est laborum.

March 16, 2016 @ 8:00 am
March 16, 2019 @ 5:00 pm
Meer informatie

October 12, 2017 @ 8:00 am
October 11, 2020 @ 5:00 pm
Meer informatie

July 17, 2016 @ 8:00 am
July 17, 2019 @ 5:00 pm
Meer informatie

Discover our New Events

Our modern institution is interested in cultivating an environment where young students can come together and learn in a creative environment.

Upcoming Events