Vanwege de buitengewone uitdagingen waarmee scholen te kampen hebben in Engeland en Wales, lanceren de onderwijsbond National Education Union en de krant Daily Mirror vandaag in Engeland een actie – met een startbedrag van een miljoen pond van de NEU – om schoolspullen als pennen, papier, karton en kleurpotloden te verstrekken aan scholieren die zelf niet deze essentiële basisvoorzieningen in huis hebben voor onderwijs op afstand. 

 

In Engeland groeien 4,2 miljoen kinderen op in armoede – gemiddeld negen in elke schoolklas van dertig scholieren. En nog meer gezinnen hebben het momenteel zwaar te verduren door verlies van werk, ziekte en veranderende omstandigheden. (1) Teveel kinderen hebben niet de middelen in huis voor goed thuisonderwijs. Scholen en hogescholen stellen alles in het werk om aan deze behoefte te kunnen voldoen, maar al voor de coronacrisis hadden ze het financieel lastig. De extra kosten die de pandemie met zich meebrengt zorgen ervoor dat de behoeften van leerlingen de schoolbudgetten ver overstijgen. 

 

Daarom zetten de National Education Union en de Daily Mirror zich samen in voor kinderen en jongeren die niet zelf over de meest noodzakelijke middelen beschikken voor thuisonderwijs. 

 

Ten eerste nemen we contact op met scholen, in Engeland en Wales, waar de grootste groepen leerlingen in aanmerking komen voor Free School Meals. Afhankelijk van de grootte van de school zullen we vouchers verstrekken van 500, 1.000 en 1.500 pond. Hiermee kunnen de scholen de benodigde schoolspullen aanschaffen voor het thuisonderwijs van hun leerlingen. In elke regio van Engeland en Wales zal er contact worden gezocht met de scholen die in de grootste nood verkeren. 

 

Het bedrag zal worden uitgekeerd in de vorm vouchers van onze partner Viking, een toonaangevende leverancier voor passende werkplekken in heel Europa. Scholen kunnen zelf bepalen welke materialen het best helpen om achterstandsleerlingen letterlijk en figuurlijk bij de les te houden. Deze praktische hulp, die wordt gegeven aan de meest kansarme kinderen en jongeren, zal hopelijk hun gevoel van achterstand enigszins wegnemen. 

 

We kunnen niet elk kind bereiken, maar we zijn vastbesloten er zoveel mogelijk te helpen. 

 

Afgelopen week riep de Sutton Trust de regering nog op om scholen en hogescholen tegemoet te komen met een onmiddellijk steunpakket van 750 miljoen pond, nu de scholen dichtblijven. Wij staan volledig achter deze aanbeveling en hopen dat Gavin Williamson, Rishi Sunak en Boris Johnson zullen toezeggen deze investering in jongeren en hun toekomst te doen. 

 

Ook hebben we onlangs de NEU Remote Education Hub opgericht om de beroepsgroep te ondersteunen bij de ontwikkeling van goed thuisonderwijs, met mogelijkheden voor leraren om elkaar te helpen en tips en strategieën uit te wisselen. (2) 

 

Uit nieuw onderzoek onder meer dan 2.500 NEU-leden blijkt het volgende: 

  • 95% van de respondenten zegt les te geven aan studenten met beperkte of geen toegang tot schoolspullen thuis. 
  • Een op de vier respondenten (27%) geeft aan dat zeker de helft van zijn leerlingen zich in deze situatie bevindt. 
  • Leden van de NEU vinden dat praktische materialen de betrokkenheid en het zelfvertrouwen bij thuisonderwijs vergroten (75%). 

 

Respondenten vertelden ons: 

  • “Het is geen eerlijk speelveld. Kinderen die niet over de juiste spullen beschikken verliezen hun zelfvertrouwen.”
  • “Oudere studenten hebben moeite om antwoordenboeken en lesboeken op A-niveau aan te schaffen, als de school daar niet in voorziet.” 
  • “Leerlingen zouden ‘huiswerk’ of ‘tekeningen’ in hebben geleverd op reclamefolders of toiletpapier, doordat thuis niet de juiste middelen voor handen waren.”
  • “ik moet lesmateriaal uitprinten en de papieren rondbrengen voor het thuisonderwijs van alle kinderen in mijn klas. We hebben ze ook een potlood, een puntenslijper en een gum gegeven, zodat ze de lesmodules zelf af kunnen ronden.” 

 

De NEU verwelkomt donaties aan de Help a Child to Learn-actie, van iedereen die obstakels uit de weg wil ruimen zodat kinderen goed kunnen gedijen. Uw steun stelt ons in staat om meer scholen en meer jongeren te helpen. Donaties aan de oproep Help a Child to Learn kunnen worden gedaan op www.helpachildtolearn.com . 

Kevin Courtney en Dr. Mary Bousted, secretarissen van de National Education Union, de grootste onderwijsbond van Engeland:

“Leraren en schooldirecteuren geven aan dat het onderwijs aan hun armste en meest achtergestelde kinderen wordt belemmerd doordat ze niet de meest basale spullen in huis hebben. Leerlingen kunnen niet leren als ze geen papier hebben om op te schrijven en geen pennen om mee te schrijven. Ze kunnen niet creatief leren als ze geen krijtjes of lijm hebben. Karton en toiletpapier zijn geen substituten voor werkboeken.

“Onze campagne Help a Child to Learn komt voort uit de noodzaak die NEU-leden bij hun leerlingen zien. De omvang kinderarmoede en de effecten daarvan op het leerproces van kinderen is hartverscheurend. Het zou niet nodig moeten zijn om leerlingen in 2021 te voorzien van de basisbeginselen die ze nodig hebben om deel te nemen aan thuisonderwijs, maar het is noodzakelijk en deze campagne zal de uitdaging aangaan.

“Met publieke hulp, en bovenop de bijdrage van de NEU van een miljoen pond, breiden we dit fonds verder uit om nog meer scholen en leerlingen te helpen.”

Jason Beattie, Adjunct-hoofdredacteur, Daily Mirror:

“Help a Child to Learn is helaas een broodnodig initiatief van de Daily Mirror en de NEU om essentiële steun te verlenen aan kansarme kinderen en jongeren die vastzitten in onderwijs- en financiële armoede. Scholen en gezinnen hebben het moeilijk en daarom roepen wij het publiek op om te doneren, zodat elk kind de kans krijgt om te leren, te studeren en te gedijen in deze moeilijke tijden”

Raffael Reinhold, CEO van Office Depot Europe:

“Viking is er trots op samen te werken met de NEU en de campagne te steunen zodat leraren de materialen krijgen die zij nodig hebben om het verschil te kunnen blijven maken in het leven van hun leerlingen.” 


(1) 4.2 millionhttps://cpag.org.uk/news-blogs/news-listings/what-poverty-and-why-does-how-and-what-we-measure-matter  

(2) NEU Remote Education Hub: https://neu.org.uk/press-releases/remote-education-hub  

(3) 2.645 leden in Engeland en Wales hebben gereageerd op de online enquête, die werd gehouden tussen donderdag 21 januari en maandag 25 januari 2021. 

Meest recente berichten

Excepteur sint occaecat nulla cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit est laborum.